Pitný režim

Dbajte na pitný režim detí!

Zdravý životný štýl dieťaťa predstavuje nielen dostatok pohybu a vyváženej stravy, ale aj pravidelný pitný režim. U detí sa vo veľkej miere nelíši od dospelých.

Deti a dojčatá sú však na dehydratáciu náchylnejšie kvôli ich nižšej telesnej hmotnosti a vyššej spotrebe energie. Celkovo sa tiež deti potia menej ako dospelí, z čoho vyplýva, že sa ich telo dokáže rýchlejšie prehriať. Platí, rovnako ako u dospelých, že až 80 percent tekutín získavajú deti a mládež z pitnej vody a z nápojov, zvyšných 20 percent z jedla.

Hydratáciu detí vo veľkej miere riadi pocit smädu, aj keď to nemusí byť pravidlom. Medzi nápoje, ktoré pokrývajú potreby detského pitného režimu patrí napríklad džús, mlieko alebo čaj. Ďalšie tekutiny vrátane pitnej vody, je možné získať z ovocia, zeleniny, jedla a iných nápojov. Fyzická aktivita môže vo veľkej miere zvýšiť množstvo tekutín, ktoré sú potrebné. Detské telo sa nedokáže v nižšom veku ešte efektívne ochladzovať, rodičia a učitelia by mali preto dieťa nabádať a strážiť jeho zdravý pitný režim. Každá vonkajšia hra či aktivita by mala zahŕňať pravidelné prestávky na pitie. V opačnom prípade môže dôjsť k prehriatiu.

Podľa amerického inštitútu medicíny by deti od  štyroch do ôsmich rokov mali denne prijať 1,7 litra tekutín, z toho 1,2 nápojov vrátane pitnej vody. Dehydratácia môže byť mierna, stredná a ťažká. Záleží podľa toho, v ktorej časti tela tekutina chýba alebo je nahradzovaná. Mierna dehydratácia sa prejavuje zvýšeným pocitom námahy pri akejkoľvek činnosti a spôsobuje únavu, pocit bolesti hlavy a zmätenosť. Ťažká dehydratácia je životu nebezpečná, je preto potrebné sa v prípade núdze ihneď obrátiť na odbornú lekársku pomoc. Medzi symptómy dehydratácie patria žiadne slzy, suché pery, ústa a jazyk, vpadnutý jazyk, koža sfarbená do šeda a znížená potreba močenia.

Deti možno udržať hydratované viacerými spôsobmi

K školskej desiate im treba pribaliť fľašu s nápojom. Pri detských hrách ich zase treba upozorniť na pravidelné prestávky spojené s pitím. Deťom okrem toho treba ponúkať nápoje, ktoré majú radi. Servírovať by sa mali chladné, ale nie studené, aby deti vypili viac tekutín. Zdravý pitný režim detí podporuje aj jedlo. Naservírovať im je preto vhodné ovocie, zeleninu alebo polievky. Vysoký obsah vody majú aj samotné vodové nanuky.

“U detí sa musíme v prvom rade zamerať na ich detskú povahu a dušu. Deti pijú dostatočne najmä vtedy, keď im nápoj chutí a to znamená, že vtedy ich nemusíme nútiť piť, pretože samé sa na nápoj tešia,” povedal gastroenterológ Miloš Bubán. Zdôraznil však, že nápoje musia byť v súlade so zásadami vyváženej stravy a najmä dostatkom pohybu.

“Práve nedostatok pohybu u detí je dominantným problémom modernej doby. Nedokážu spáliť to, čo konzumujú a pijú, lebo im chýba mechanizmus na  spracovanie a spálenie prijatej energie. Napokon všetko doteraz spomínané odporúča aj väčšina nutričných špecialistov,” doplnil.

Zdroj: internet

Mohlo by Vás zaujímať: